La crisi en el món laboral

crisi

La crisi econòmica d’abast internacional i les conseqüències que comporta en el món laboral i empresarial tenen, des de fa uns mesos, una presència destacada en els titulars dels diaris.

Aquesta situació de crisi es reflecteix en les diverses xifres que contínuament destaquen els mitjans de comunicació: les dades de l’atur (en nombres absoluts, per sectors, per franges d’edat, per sexe, etc.), el nombre de contractes de treball (ja siguin contractes de treball a temps parcial, contractes per obra o servei determinat, contractes de treball temporal, contractes de treball per temps indefinit, etc.), la disminució de crèdits concedits (tant a particulars com a empreses), etc.

Les dificultats econòmiques de les empreses, en alguns casos agreujades per les restriccions en la concessió de crèdits, han portat algunes d’aquestes empreses a aplicar congelacions salarials, a declarar-se en suspensió de pagaments o a presentar expedients de regulació d’ocupació (ERO).

L’expedient de regulació d’ocupació és un procediment administratiu mitjançant el qual una empresa, per causes econòmiques, tècniques, organitzatives, de producció o de força major, impulsa la suspensió de contracte, la reducció de jornada amb caràcter temporal o l’acomiadament col·lectiu d’un grup significatiu de treballadors.

Tots els termes marcats en negreta són consultables en línia al Cercaterm i en el Diccionari de la negociació col·lectiva.