Sobre el cercador

Aquest cercador permet accedir a més d'onze mil fitxes terminològiques de l’àmbit de l'economia i l'empresa que el TERMCAT posa a disposició pública per mitjà del Cercaterm. 

El cercador del portal Economia i Empresa s’adreça principalment a especialistes del sector econòmic i empresarial que tenen la necessitat d'utilitzar aquests termes en contextos comunicatius en català, a periodistes especialitzats i a traductors i mediadors lingüístics que treballen amb textos de l'àmbit en editorials, mitjans de comunicació, universitats, etc.

Si no hi trobes el terme que cerques pots consultar-nos-el per mitjà del formulari de contacte. Et respondrem ben aviat des del TERMCAT.

1. Quines fitxes consulta?

El cercador d'aquest portal consulta les  fitxes terminològiques de l’àmbit de l'ecomonia i l'empresa que el TERMCAT posa a disposició pública per mitjà del Cercaterm. Per tant, funciona com un filtre temàtic de l’àrea “Economia. Empresa” del Cercaterm.

Les fitxes del Cercaterm recullen sempre una denominació en català, amb la categoria lèxica corresponent i la referència a l’àrea temàtica a la qual pertany el terme. A més, la majoria de les fitxes també inclouen equivalents corresponents en altres llengües, sobretot en castellà, francès i anglès, una definició en català i notes amb precisions conceptuals o lingüístiques.

De vegades, al costat de la denominació d’alguns manlleus no adaptats s’indica entre claudàtors la llengua de procedència per a advertir que la pronúncia habitual del mot no segueix les regles fonètiques del català, sinó les de la llengua assenyalada.

Així mateix, totes les fitxes incorporen en l'angle superior dret una icona emergent. Fent clic al damunt d'aquest distintiu, s'obtenen dades sobre la font de les informacions que mostra la fitxa o bé sobre la seva actualització.

2. Com funciona la cerca?

La cerca bàsica busca el text de consulta només en les denominacions de les fitxes terminològiques. Aquesta modalitat de cerca permet filtrar el text de la consulta per àrea temàtica i llengua.

La cerca avançada permet escollir entre diversos filtres associats al text de la consulta. D’una banda, per les condicions de coincidència següents: aproximat, és igual a, comença per, conté, acaba en. D’altra banda, també permet cercar en els camps de denominacions, definicions i notes; i filtrar la resposta segons l’àrea temàtica. En el cas de la cerca per denominacions, es pot filtrar el resultat segons les llengües, les categories lèxiques i les jerarquies disponibles.

La cerca funciona per aproximació, de manera que obté com a resultat tant les unitats que coincideixin exactament amb el text de la consulta com les que presenten alguna variació. La unitat de cerca és el segment de text entre espais.

La cerca no té en compte les majúscules, però sí que distingeix els accents i els altres signes gràfics com la dièresi, el guionet, etc.

3. Presentació dels resultats

Com a resultat de la cerca, s’informa del nombre de resultats coincidents i aproximats trobats i es mostra la llista de les denominacions principals de les fitxes que compleixen els criteris de cerca.

La presentació de les fitxes mostra sempre, en blocs separats, els resultats amb coincidència exacta, els que contenen el segment, i els aproximats. L’ordre de presentació dels resultats és alfabètic, a partir de la denominació principal de la fitxa.

Fent clic a cada resultat, s’obre a sota cada una de les fitxes obtingudes com a resposta. I fent clic a la icona corresponent es pot compartir la fitxa i enllaçar-la.