Austericidi? Matem l'austeritat!

austeritat

D’un temps ençà llegim i sentim a parlar d’austericidi, una paraula que expressa amb força l’aclaparament del ciutadà mitjà a causa de la crisi econòmica. El concepte que hi ha darrere és l’asfíxia econòmica de la població d'un país com a conseqüència de les mesures d'austeritat excessives aplicades pel govern.

És un concepte inventat al sud d’Europa, probablement a l’Estat espanyol, ja que es documenta àmpliament a la xarxa tant en català com en castellà, i també força en italià, però en canvi en francès i en anglès l'ús és menys consistent i està influït molt probablement per les llengües que l'utilitzen més àmpliament. La geografia del terme coincideix amb la geografia dels països en què la crisi ha estat, és encara, més intensa.

Austericidi és, tanmateix, una formació irregular. El sufix -cidi prové del llatí -cidium, derivat del mot caedere, que significa 'occir', 'matar'. Literalment significa, doncs, ‘acció de matar l'austeritat’. Per tant, el significat esperable a partir de la denominació no és el que se li dóna en realitat. Per aquest motiu, és aconsellable descartar l'ús de la denominació austericidi.

Us proposem com a alternativa la denominació austeritat suïcida, que ja té un cert ús. És una forma descriptiva i de significat transparent, fàcilment deduïble a partir dels mots que la componen. Al diccionari normatiu, l'adjectiu suïcida significa 'Extremament perillós i amb molt poques garanties d'èxit. Conducta suïcida. Solució suïcida'; i al Gran diccionari de la llengua catalana: 'Dit d'una acció o una actitud molt perillosa o perniciosa per a la persona que la fa o l'adopta. Aquella va ésser una decisió suïcida. Un pilot suïcida. Una inversió suïcida'.

Podeu consultar la fitxa d’aquest terme al Cercaterm.

(Font: TERMCAT)