Sabríeu identificar els animals del Bestiari econòmic?

imatge del joc

Amb el mot bestiari podem fer referència a un conjunt de bèsties reals o fantàstiques, com el drac, l’àliga, la mulassa o el basilisc, o bé a les figures que representen aquests animals i que conformen el bestiari popular que s’exhibeix en les cercaviles, processons i festes locals de casa nostra.

En els circs romans, el bestiari era l’home que combatia contra bèsties salvatges. Més tard, a l’edat mitjana, un bestiari designava l’obra didàctica en què es descrivia els animals, reals o imaginaris, i s’exposava la corresponent moralització dels seus  trets i costums. I, modernament, en l’àmbit literari, el gènere poètic consistent a tipificar personatges humans a través de la descripció d’animals, amb intenció satírica o simplement descriptiva, també és anomenat bestiari.

Però...a què ens referim quan parlem del Bestiari econòmic? Doncs a un joc interactiu basat en conceptes de l’àmbit de l’economia i l’empresa que tenen la particularitat de ser designats amb denominacions que recorren a metàfores d’animals. El món dels animals és un dels referents més productius que tenim a l’hora de representar una realitat nova a partir d’una altra realitat que ens resulta coneguda, probablement perquè els humans també formem part del regne animal i fem servir el coneixement que tenim dels nostres congèneres per a relacionar-lo, a través de la metàfora, amb conceptes de qualsevol altre àmbit de l’activitat humana.

Les analogies metafòriques relacionades amb els animals formen part del nostre vocabulari diari: en la fraseologia (anar a pas de tortuga, saltar com una daina, ser un peix gros), en els mots de la llengua (peus d’ànec, pota de gall, ull de bou) i també en la terminologia d’àmbits especialitzats com ara, per exemple, la botànica (cama de perdiu, cua de gat, orella de conill), la medicina (cresta uretral, eritema d’ales de papallona, marsupialització), la tecnologia (alicates de bec de lloro, pinces de cocodril, ratolí) o l’economia i l’empresa.

El Bestiari econòmic us convida a descobrir deu termes del sector financer, les empreses emergents i les criptomonedes formats sobre la base de metàfores faunístiques. Es tracta d’encertar el terme adequat a les definicions que es proposen entre les tres alternatives de resposta presentades de les quals només una és la correcta. Amb cada encert es dona l’opció d’accedir a la fitxa corresponent, on podeu consultar la informació completa sobre el terme, i de seguir avançant en el joc. Si falleu la resposta, podeu tornar enrere i triar una nova alternativa. Sabreu identificar-los?  

Amb aquesta iniciativa es vol contribuir a la difusió i la utilització de la terminologia catalana de l’àmbit de l’economia i l’empresa que es pot consultar al portal Terminologia d’economia i empresa i al Cercaterm.