Els incoterms, en un nou diccionari en línia i una infografia interactiva elaborats pel TERMCAT

Imatge diccionari Incoterms

El TERMCAT publica el diccionari en línia Incoterms i la infografia interactiva Incoterms 2020, elaborats amb la col·laboració de l’Agència per a la Competitivitat de l’Empresa (ACCIÓ), adscrita al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, del Comitè Espanyol de la Cambra de Comerç Internacional (ICC Spain) i del Banc Sabadell.

Les regles Incoterms®, introduïdes l’any 1936 per la Cambra de Comerç Internacional, i actualitzades cada 10 anys, són un conjunt de regles que s’inclouen en els contractes de compravenda amb la finalitat de determinar els drets i les obligacions del venedor i del comprador, pel que fa al lloc de lliurament de la mercaderia, al repartiment de les despeses i a la transmissió dels riscos, en les operacions comercials nacionals i internacionals. La denominació incoterms prové de la marca comercial Incoterms®, acrònim de l’anglès International Commerce Terms (‘termes de comerç internacional’).

El diccionari recull 17 termes relatius a les regles Incoterms® publicades per la Cambra de Comerç Internacional entre els anys 2000 i 2020. Concretament, l’obra permet la consulta dels termes corresponents a la darrera actualització d’aquestes regles, els Incoterms® 2020, vigents des de l’1 de gener del 2020, com ara a fàbrica (EXW), franc a transportista (FCA) o lliurat a lloc i descarregat (DPU), entre d’altres. També s’hi poden consultar els termes publicats en els Incoterms® 2000, com lliurat a frontera (DAF) o lliurat a vaixell (DES), i en els Incoterms® 2010, com lliurat a terminal (DAT), que, tot i que ja no figuren en la versió actual de l’any 2020, s’ha considerat que continuen tenint interès terminològic.

Cada fitxa terminològica conté la denominació catalana i la sigla internacional, corresponent a la denominació anglesa i utilitzada també en la resta de llengües de referència; els equivalents en castellà, francès i anglès; una definició i notes amb informacions complementàries sobre aspectes conceptuals, lingüístics o que fan referència a termes relacionats.

La majoria de termes d’aquest recull van ser estudiats i aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT a finals dels anys noranta. Ara s’ha tornat a treballar en la revisió i l’actualització d’aquesta terminologia, amb la col·laboració d’especialistes d’institucions de referència en aquest àmbit, i amb la intervenció del Consell Supervisor, que ha estudiat i ha aprovat noves propostes de termes.

El diccionari es presenta acompanyat de la infografia interactiva Incoterms 2020, que recull els termes de les regles actuals Incoterms® 2020, en una representació gràfica que il·lustra els trets principals que defineixen cada incoterm (lliurament de la mercaderia, repartiment de costos i transmissió de riscos), i permet accedir directament a les fitxes corresponents del diccionari.

El diccionari Incoterms és el fruit d’un treball que té com a principal objectiu facilitar la difusió de les denominacions catalanes dels incoterms entre els professionals i els diferents agents relacionats amb l’àmbit del comerç internacional.

Aquest diccionari forma part de la col·lecció Diccionaris en Línia del web del TERMCAT, que actualment ofereix més de 150 títols dedicats a diversos àmbits d’especialitat.