Back to top

Lèxic de la crisi econòmica

Presentació

Lèxic de la crisi econòmica - Presentació

© Autoria i edició: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2014
 

El Lèxic de la crisi econòmica és un recull de la terminologia de l’àmbit econòmic i financer, sobretot, però també de l’àmbit social i laboral, que es troba tant en documentació especialitzada com en mitjans de comunicació per a explicar la crisi econòmica actual. Conté 150 termes catalans amb equivalents en castellà, francès, italià, portuguès, anglès i alemany.

El lèxic no pretén ser un producte homogeni i estructurat de terminologia financera, sinó un recull de propostes denominatives catalanes davant de la multiplicitat de formes que circulen.

Els termes són de nivell d’especialització divers: el lèxic conté termes molt especialitzats (per exemple, els noms d’alguns productes financers) al costat de termes més propers a la llengua general o que ja formen part del lèxic quotidià (especulació o secret bancari) i de termes de caràcter més argòtic (homes de negre).

La major part de termes provenen d’un treball del Grup de Coordinació, Qualitat i Terminologia del Departament de Llengua Espanyola de la Direcció General de Traducció de la Comissió Europea publicat als números 130 i 131 de la revista Puntoycoma en forma de taula d’equivalents anglès–espanyol. Aquests termes estan continguts a la base de dades IATE (InterActive Terminology for Europe).

A la base de dades IATE les fitxes terminològiques tenen definicions i equivalents en totes les llengües oficials de la Unió Europea, i la majoria d’equivalents del lèxic que presentem provenen d’aquesta font.

Des de la pestanya Consulta de termes, es pot o bé accedir a la llista alfabètica de totes les denominacions (per a cada una de les llengües del recull) i desplegar les fitxes, o bé fer directament al quadre Text de la consulta cerques simples o avançades (també en qualsevol de les llengües del recull).

Esperem que aquest lèxic sigui útil a periodistes, comunicadors, divulgadors i mediadors lingüístics que treballen amb textos sobre aquest tema. Pel seu caràcter de recull de propostes, el Lèxic de la crisi econòmica és un treball especialment obert, que preveiem anar actualitzant. Per això, convidem els usuaris a fer-nos arribar els seus comentaris i suggeriments d’actualització i millora a la Bústia de suggeriments.

 

Autoria i edició:

Logo TermCat

 

Si heu de fer referència a aquest diccionari, la citació recomanada és la següent:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic de la crisi econòmica [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/177>

 

Darrera actualització: 15-12-2023